close up on woman eye
Sănătate

Apa-neagră îți fură vedere


Astfel este numit în popor glaucomul, în fapt un grup de boli ale ochiului care se manifestă prin creșterea presiunii intraoculare, afectarea nervului optic și diminuarea vederii până la orbire. I se spune și „hoțul tăcut”, fiindcă nu dă simptome. Este a doua cauză de orbire la nivel mondial.

Cine e afectat

Riscul crește cu vârsta și, dacă nu este tratat, duce la orbire totală. În categoria de risc intră persoanele de peste 40 de ani și cele cu antecedente familiale. Prin urmare, controalele regulate (la 1-2 ani) sunt deosebit de importante în depistarea precoce. Există însă cazuri de tineri afectați (glacucom juvenil) sau chiar de nou-născuți (glaucom congenital). Din fericire, în condițiile în care nervul nu este ireversibil afectat, glaucomul poate fi tratat cu medicatie (în general, cu picături, și mai rar, cu tablete) sau prin metode chirurgicale.

Cum se întâmplă

Ochiul este alcătuit dintr-o cameră anteriorară (care conține umoarea apoasă, lichidul cu rol nutritiv care hrănește ochiul) și una posterioară, între cristalin și retină (o masă gelatinoasă numită corp vitros, cu rol în asigurarea oxigenului și preluarea reziduurilor). În glaucom, umoarea apoasă nu mai poate părăsi camera anterioară și, nefiind drenată eficient de corpul vitros, se produce un dezechilibru: ochiul se umple și tensiunea intraoculară crește. Se creează astfel presiunea care deteriorează nervul optic în partea anterioară – locul de întâlnire a peste un milion de fire nervoase care duc informația primită de la retină către creier.

În majoritatea cazurilor, presiunea oculară crescută duce la distrugerea nervului optic și la pierderea ireversibilă a vederii. Forma cronică nu determină simptome, iar ochiul poate părea normal. Nu doare, iar în prima fază, vederea nu este deloc afectată. Diagnosticul timpuriu și tratamentul țin glaucomul în frau și pot ameliora seminifcativ vederea . 80 de milioane ar fi numărul suferinzilor de glaucom la nivel mondial, potrivit estimărilor.

Tipuri de glaucom

În funcție de modul de manifestare și de mecanism, există patru tipuri.

Rate this post