doctor checking pressure of patient 1
Sănătate

Gentiana galbena


Se spune ca gentiana galbena, sau marea gentiana, isi datoreaza numele lui Gentius, rege al Iliriei in secolul al II-lea i.Hr., care ar fi inregistrat pentru prima oara utilizarea medicala a acestei plante. Cert este ca, din Antichitate, ea a fost intrebuintata constant in scopuri medicale. Dioscoride si Pliniu ii recunosteau o multitudine de virtuti, iar con­temporanii lor o credeau capabila sa prelungeasca viata dincolo de limitele rezonabilului.

In Evul Mediu, se folosea mai ales ca antidot, pentru a favoriza cicatrizarea plagilor si ca febrifug (mai ales Boerhaave o ridica in slavi pentru aceasta calitate). Pana la descoperirea chininei, adusa din America de conchistadori, gentiana era singurul remediu eficient impotriva febrei cuarte (o forma de malarie). Era folosita si pentru com­baterea gutei, a anemiei si – consacrare suprema – figura pe lista ingredientelor legendarului teriac, medicamentul prin excelenta al acelor vremuri (precum si in toate celelalte droguri la moda de-a lungul timpului). Medicina chineza utilizeaza varietati inrudite de gentiane Oqin jiao si Ion dan cao), inzestrate cu proprietati destul de asemanatoare.

Partea utilizata: radacina.

Smulgerea radacinilor de gentiana este o operatie extrem de delicata, periculoasa chiar, deoarece planta incepe de obicei prin a rezista cu inversunare, pentru a se rupe apoi brusc… deasupra radacinii, lasandu-va cu buza umflata, cazuti pe spate si cu degetele vopsite in galben. Aceste radacini se pot aduna din momentul in care planta atinge varsta de doi ani, dar se asteapta de preferinta patru sau cinci ani, pentru a obtine o recolta mai consistenta smoke out spray. Operatia se practica la sfarsitul verii sau toamna. Nu confundati gentiana galbena cu foarte toxica stirigoaie. in perioada infloririi, ele nu pot fi confundate, fiindca florile celei dintai sunt galbene, iar ale celeilalte sunt albe, dar in restul timpului se impune cea mai mare atentie, intrucit cele doua plante seamana mult si cresc in aceleasi habitate. Aceasta este o specie protejata in anumite regiuni.

Moduri de utilizare

  • Decoct: doua linguri la un litru de apa; se fierbe 20 de minute.
  • Macerat: doua lingurite la un litru de apa; lasati sa se limpezeasca timp de cinci ore bine.
  • Macerat in vin : trei linguri la un litru de vin alb; lasati sa se limpezeasca o saptamana.

Digestiva

Gentiana galbena este un tonic amar ce excita functiile digestive. De altfel, din ea se fac mai multe lichioruri si aperitive alcoolice (indeosebi in Auvergne, in Germania si Elvetia). Calmeaza durerile gastrice si combate constipatia, stimuland tranzitul intestinal fara a produce purgatie.

Rate this post