impotriva hepatitei c
Sănătate

Membrii Parlamentului European solicita masuri sporite împotriva hepatitei C


Uniunea Europeana trebuie sa ia masuri urgente pentru combaterea hepatitei virale C, în conditiile în care se asteapta ca numarul de tumori la ficat sa creasca cu 200% între 2010-2015. Hepatita virala C afecteaza aproximativ 200 de milioane de oameni în întreaga lume, iar 12 milioane dintre acestia sunt cetateni europeni. În lumina acestor cifre, cinci dintre cei mai importanti factori de decizie în domeniul sanatatii din Parlamentul European au înaintat o Declaratie despre hepatita Parlamentului European, subliniând necesitatea actiunilor-cheie la nivel national si la nivelul UE, pentru combaterea acestei amenintari crescânde la adresa sanatatii publice.

Membrii Parlamentului European, Dr. Jolanta Dickute (Lituania), John Bowis (Marea Britanie), Stephen Hughes (Marea Britanie), Frederique Ries (Belgia) si Dr. Thomas Ulmer (Germania), au solicitat Consiliului si Comisiei Europene urmatoarele:

  • Recunoasterea hepatitei C ca o problema urgenta de sanatate publica
  • Adoptarea unei Recomandari a Consiliului asupra screening-ului hepatitei C asigurând diagnosticul precoce si accesul într-o mai mare masura la tratament si îngrijiri.
  • Sa raspunda Recomandarii Raportului Parlametului European din iunie 2006 cu privire la protectia muncitorilor europeni din domeniul sanatatii de infectiile cu sâange datorate ranilor cauzate de întepaturi cu ace.
  • Înlesnirea viitoarelor cercetari asupra tratamentului pentru pacientii infectati cu hepatita C si HIV si/sau hepatita B, în concordanta cu prevederile celui de-al saptelea Program Cadru de Cercetare.

Initiativa este sustinuta de catre Asociatia Europeana a Pacientilor cu Boli de Ficat (ELPA). Presedintele ELPA, Nadine Piorkowsky explica: „Pentru a veni în întâmpinarea multiplelor variatii ale screening-ului, diagnosticului si managementului hepatiei C în interiorul Uniunii Europene, o abordare la nivelul întregii Uniuni este vitala pentru pacienti”. Parlamentarul Jolanta Dickute, medic si coordonator al Declaratiei, adauga: „O notorietate mai mare si o mai buna cunoastere sunt esentiale pentru controlul extinderii bolii, mai ales în Centrul si Estul Europei.” Cu ocazia Zilei Mondiale SIDA, pe 1 Decembrie, Dr. Dickute a evidentiat si rata crescuta a dublei infectii cu hepatita C si HIV: „Am gresi daca am lua în considerare doar una dintre boli, fara a tine cont si de cealalta”, spune ea.

Paul de Raeve, Secretar General al Asociatiei Europene a Asistentelor (EFN), care a avut o contributie deosebita la realizarea Raportului Parlamentului European asupra ranilor cauzate de întepaturi cu ace, la începutul acestui an, considera binevenita initiativa: „Riscul de infectare cu hepatita C în timpul ranirii cu obiecte ascutite contaminate este de 1 din 30 de lucratori din acest domeniu. Masuri crescute în cadrul UE pot ajuta la prevenirea acestor potentiale raniri fatale”. Membrii Parlamentului European trebuie sa semneze Declaratia scrisa pâna pe 20 februarie, pentru a asigura succesul acesteia.

Note: Virusul hepatitei C ataca ficatul. Se stie ca hepatita virala C în forma cronica produce leziuni hepatice, ceea ce duce la nefunctionarea ficatului sau la cancer de ficat. Multi pacienti ramân nediagnosticati datorita naturii simptomelor, care includ oboseala, anxietate si dureri musculare sau alte dureri combinate.

Rate this post